Dei fleste som var på Vossa Jazz la nok ikkje merke til at NRK-bussen i år ikkje stod oppstilt utanfor Park, men for fyrste gong på 34. Tingingsverk såg ikkje NRK seg monn å ta turen over fjellet. Dagsavisen har laga sak:
NRK droppet årets verk
Da Live Maria Roggen framførte bestillingsverket under påskens Vossajazz, var det første gang i festivalens historie at NRK ikke gjorde opptak.
NRK-kutt i kultur
- NRK skal kutte ti årsverk i kulturavdelingen. Planene for kutt ble lagt fram på allmøte i NRK 18. mars.
- P2-programmene «Kunstreisen» og «Klar en klassiker» legges ned. «Ring inn musikken» flyttes fra P2 til DAB- og nettradio.
- P2s «Jazzklubben» får redusert sendetid til en time hver fredag og søndag. En av sendingene blir reprise eller konsert.
- NRK skal også gjøre færre egenproduserte kunstopptak.
- I Dagsavisen i går reagerte en rekke aktører fra norsk jazzmiljø på kuttene i NRKs jazzdekning.
- – NRK er en allmenkringkaster, og har et klart ansvar for å dekke norsk jazz, uttalte Kai Gustavsen, leder for Kongsberg Jazzfestival.
– I ettertid synes jeg dette er leit. Der og da konsentrerte jeg meg om å lage et best mulig verk, sier artist Live Maria Roggen.
Påskeaften framførte hun sitt bestillingsverk «Apokaluptein» på Vossajazz, sammen med et ensemble på seks musikere.
Roggen er en av Norges mest anerkjente jazzutøvere, og er ansatt som professor i jazzsang ved Norges musikkhøgskole.
Bestillingsverket ved Vossajazz regnes som ett av de mest prestisjefylte oppdragene innen norsk jazz. Roggen fikk 180.000 kroner i støtte fra Norsk kulturråd til bestillingsverket. Vossajazz startet i 1973, og ble den første jazzfestivalen som begynte med bestillingsverk. Mange av dem har resultert i senere plateutgivelser og andre prosjekter. I år var første gang i festivalens historie at NRK ikke kom for å gjøre opptak av bestillingsverket.
Les også: Med Vossajazz til sommartid (obs – betalingsmur)
Kuttet programmer
I går skrev Dagsavisen om hvordan kutt i NRKs kulturredaksjon har rammet NRK P2s jazzdekning. Fra fire faste journalistiske jazzprogrammer ukentlig i 2009, har NRK P2 kuttet ned til ett fast magasinprogram om jazz en gang i uka. En rekke aktører i jazzmiljøet har reagert på kuttene i NRKs jazzdekning. Tidligere festivalsjef i Moldejazz Jan Ole Otnæs påpekte i Dagsavisen at NRK før gjorde egne konsertopptak, og dermed sitter på et stort historisk arkiv av norsk jazz, men: «Fra 2000-tallet er det nesten ingen fjernsynsopptak av norske jazzfestivaler. Det er også blitt mindre radioopptak», uttalte Otnæs til Dagsavisen.
Les hele saken her: NRK P2 kutter i jazzen (obs – betalingsmur)
Bommer på oppdraget
Trude Storheim har vært festivalsjef for Vossajazz siden 2007. I år var første gang på hennes åtte år som festivalsjef at P2 ikke var til stede med egne jazzmedarbeidere på festivalen.
– Jeg fikk beskjed om at NRK ikke kom i år på grunn av nedskjæringer. Det 34. bestillingsverket ved Vossajazz er dermed det første NRK ikke tar opp. Det synes jeg er trist, først og fremst for lytterne. Mengden ressurser inkludert offentlige støttemidler som brukes til et slikt bestillingsverk, er betydelig. Når ikke NRK sender det, blir det færre som får høre hva offentlige midler brukes til, sier Storheim.
– I år hadde vi i tillegg en urframføring som åpningskonsert, med årets Spellemann- og Buddypris-vinner Erlend Skomsvoll, i samarbeid med Riksscenen. Om ikke NRK er til stede på de viktige jazzfestivalene og tar opp ny musikk, bommer de på sitt oppdrag som allmennkringkaster, sier Trude Storheim.
– Vårt eksempel er bare ett utslag av en trist utvikling. Det er ikke bare jazzen i NRK som opplever kutt. Hva er det P2 og NRK skal være? Hva er det de vil med denne kuttpolitikken de nå fører? spør Storheim.
– En del av samfunnsoppdraget til NRK er å dokumentere norsk musikkliv. Man begynner jo å lure på hvordan de vil utføre det, sier Live Maria Roggen.
– I NRKs arkiver er det mengder opptak fra storhetstida til artister som Jan Garbarek og Radka Toneff. Nå er det mye av dagens jazz som bare blir borte, og ettertida ikke vil få tilgang til. Det er synd, mener artisten.
(artikkel slutt)